s ensorische informatieverwerking


Problemen in de sensorische informatieverwerking?

Sensorische informatieverwerking is de verwerking van allerlei sensorische prikkels naar de hersenen. Visueel (vanuit de ogen), auditief (vanuit de oren), tactiel (vanuit de huid), proprioceptief (vanuit de gewrichten), vestibulair (je balans en evenwicht, dit bevindt zich in de oren), smaak en reuk.

Door een andere verwerking van deze prikkels is de arousal/alertheid van het kind niet in balans. Hierdoor kan het kind informatie niet optimaal opnemen, verwerken en erop reageren .

Modulatie is een proces in de hersenen, waarbij iemand precies zoveel prikkels ontvangt als hij of zij op dat moment nodig heeft voor een evenwichtige bestaansbasis. “Niet te veel, niet te weinig, niet te hard en niet te zacht”, zodat alles wat op dat moment nodig is ook verwerkt kan worden. Modulatie helpt dus een doel te bereiken: zoals rustig worden om een boek te lezen of stil te zitten in de kring en op te letten in de klas.

Als de prikkelverwerking goed verloopt, dan zijn we in staat om alleen de prikkels uit onze omgeving te selecteren die we op dat moment nodig hebben. Prikkels die niet noodzakelijk zijn worden door ons geblokkeerd. Bij kinderen die problemen hebben met de prikkelverwerking komen er teveel of te weinig prikkels binnen. Je spreekt dan van een over- of een onderregistratie van de prikkels. Dit kan in het dagelijks leven voor veel ongemak zorgen.

Op school en ook thuis wordt er nogal wat verwacht van kinderen. Op het moment dat er bij een kind sprake is van sensorische informatieverwerkingsproblemen, kan de leefomgeving van het kind een wereld van frustraties vormen.

Wij behandelen kinderen met problemen met de sensorische informatieverwerking. Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden om dat ongemakt voor het kind (en uiteindelijk ook voor de omgeving) te verminderen.


Sqcuease kinderfysiotherapie Heusden - Vlijmen - Veen


Heb je last van onrust en overprikkeling? Vind je het moeilijk om je te concentreren omdat je snel bent afgeleid? Voel je je wel eens angstig of raak je wel eens in paniek? Lig je regelmatig te piekeren waardoor je niet goed kunt slapen?

Eén van de mogelijkheden is het squease drukvest.

Het Squease diepe drukvest voelt als een stevige knuffel en geeft je een prettig en beschermend gevoel. Het helpt prikkels beter te filteren en verwerken, zodat je minder last hebt van onrust en overprikkeling, je beter kunt concentreren en weer heerlijk kunt slapen. De diepe druk werkt kalmerend op een overprikkeld of ‘angstig’ zenuwstelsel zodat je angst- en paniekaanvallen kunt voorkomen.

Als Squease ambassadeur hebben we ervaring met prikkelverwerking, diepe druk en het drukvest.

Voor meer informatie over Squease kun je kijken op www.drukvest.nl

Wil je graag begeleid worden bij het inzetten van het drukvest? Neem dan contact met ons op.